Open access

Rinnakkaistallentaminen Jyväskylän yliopistossa

Jyväskylän yliopisto edellyttää tutkijoiltaan avointa rinnakkaistallentamista.

"Tutkimusjulkaisujen rinnakkaistallentaminen on osa normaalia yliopiston perustoimintaa. Rinnakkaistallentamisella tarkoitetaan prosessia, jossa tutkijat tallentavat tieteellisissä julkaisuissa ilmestyneet artikkelinsa tai tai niiden final draft -versiot yliopiston JYX-julkaisuarkistoon lähtökohtaisesti avoimesti saataville. Tutkimusjulkaisujen arkistointi JYX-julkaisuarkistoon takaa yliopiston tutkimustoiminnan dokumentoinnin, säilyvyyden ja käytettävyyden myös tulevaisuudessa." Rehtorin päätös 12.12.2014

Rinnakkaistallentaminen lisää merkittävästi tutkimuksen ja tutkijan näkyvyyttä. Se myös täyttää pääsääntöisesti tutkimusrahoittajien vaatimukset ja suositukset tutkimustulosten avoimesta julkaisemisesta.

Mitä tallennetaan?

• Tieteellisessä referoidussa aikakauslehdessä, yliopiston omassa sarjoissa, konferenssijulkaisuissa ja kokoomateoksissa julkaistut artikkelit.
  • Ammattilehdissä julkaistut artikkelit.
  • Raportit ja selvitykset.
Tallennusvelvoite ei koske monografioita.

Miten tallennetaan?

• Tutkija lähettää artikkelin final draft -tiedoston Avoimen tiedon keskukseen julkaisutietojen ilmoittamisen yhteydessä tai sähköpostilla, tutka-publications@jyu.fi.
    • Avoimen tiedon keskus tarkistaa julkaisuluvat ja huolehtii koko julkaisuprosessista (esimerkiksi julkaisuviiveiden eli embargojen asettamisesta).

Lisätietoja: informaatikko Irene Ylönen