Open access

FAQ - Usein kysyttyjä kysymyksiä

 1. Miksi minun kannattaa tallentaa artikkelini JYXiin?
 2. Miten artikkeli tallennetaan JYXiin?
 3. Mikä versio artikkelista tulee tallentaa JYXiin?
 4. Mikä on ns. final draft -versio? Entä ns. post-print -versio?
 5. Mitä lupia tarvitaan?
 6. Mistä kustantajan lupalinjauksen voi tarkistaa?
 7. Miten kirjasto tarkistaa kustantajien luvat?
 8. Missä muodossa tiedoston pitää olla? PDF? Word?
 9. Siirtyykö tekijänoikeus JYX-arkistolle?
 10. Voinko tallentaa JYXiin aikaisempaa tuotantoani ajalta, jolloin en vielä ollut JY:n henkilökuntaa?
 11. Miksi kaikki artikkelit eivät avaudu, vaikka JYXin pitäisi olla avoin julkaisuarkisto?
 12. Olen julkaissut artikkeleitani BMC:n open access -lehdissä. Pitääkö minun tallentaa ko. artikkelit vielä erikseen JYXiin?
 13. Olen tallentanut artikkelini oman tieteenalani avoimeen arkistoon (ArXiv, RePEc). Pitääkö minun laittaa samat artikkelit toiseen kertaa myös JYXiin?
 14. Olen ostanut artikkelini avoimeksi eli maksanut kustantajalle siitä, että artikkelini on avoimesti saatavilla. Voinko laittaa ko. artikkelin lisäksi JYXiin?
 15. Voinko tallentaa JYXiin myös muuta digitaalista materiaalia? Onko se tarkoitettu vain artikkeleille?
 16. Miksi tallentaisin artikkelini käsikirjoitusversion JYXiin kun saan laittaa lopullisen version ResearchGateen tai Academia.eduun?

Miksi minun kannattaa tallentaa artikkelini JYXiin?

JYX-tallennus:

 • lisää tutkimusten näkyvyyttä: artikkelit löytyvät erittäin hyvin hakukoneilla
 • parantaa tutkimusten saatavuutta: tutkimus on avoimesti saatavilla kaikkialla maailmassa
 • lisää näkyvyyttä > enemmän viittauksia
 • täyttää tutkimusrahoittajien avoimuuden vaatimuksen
 • antaa julkaisuille pysyvän osoitteen
 • edistää julkaisujen pitkäaikaissäilytystä

Miten artikkeli tallennetaan JYXiin?

JYXiin tarkoitettu kokotekstiedosto (final draft) toimitetaan kirjastoon julkaisutietojen ilmoittamisen yhteydessä. Mikäli haluat tallentaa jo aiemmin ilmestyneiden artikkeleidesi final draft -tiedostoja, voit lähettää ne osoitteeseen jyx@jyu.fi.

Mikä versio artikkelista tulee lisätä?

Varminta on lisätä ns. final draft -versio. Final draft on viimeinen tekijältä kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. Versiosta voi esim. puuttua sivunumerointi tai artikkelin tunnisteosan tiedoissa on puutteita. Final draft eli post-print on yleisin kustantajien sallima versio. Lopullisen taitetun version käyttäminen on joitakin poikkeuksia lukuun ottamatta kustantajien toiveesta kielletty.

Mikä on final draft -versio? Entä post-print?

Final draft on viimeinen tekijältä kustantajalle lähtenyt vertaisarvioinnin jo läpikäynyt versio, jossa kustantajan lopullinen taittotyö ei vielä näy. Jos artikkeli on tehty kustantajan valmiiseen sivupohjaan, final draftista puuttuu yleensä lopullinen sivunumerointi ja artikkelin tunnisteosan tietoja. Final draftia kutsutaan myös post-printiksi tai Author's Accepted Manuscriptiksi (AAM).

Mitä lupia tarvitaan?

1) Lupa muilta tekijöiltä - jos muita tekijöitä on. Suullinen lupa riittää. Muille tekijöille asiasta ilmoittaminen on artikkelin kirjoittajan tehtävä. 2) Lupa kaiken artikkelissa olevan aineiston julkaisemiseen. Artikkelin kirjoittaja varmistaa myös, että artikkelissa mahdollisesti olevat ulkopuolisten tekijöiden kuvat, karttat, tms. aineisto voidaan julkaista.  3) Lupa artikkelin julkaisseelta kustantajalta. Rinnakkaistallennusluvan hoitaa kirjasto.

Mistä kustantajan lupalinjauksia voi tarkistaa?

Sherpa/Romeo-tietokannasta kannattaa aloittaa. Se sisältää tietoa kustantajien ja lehtien rinnakkaistallennuslinjauksista. Ellei etsittyä kustantajaa/lehteä löydy Sherpa/Romeosta, kannattaa katsoa kustantajan/lehden internetsivuilta. Rinnakkaistallennuslinjaus löytyy kustantajien sivuilta usein otsikon "Author's Rights" alta. 

Miten kirjasto tarkistaa kustantajien luvat?

Tarkistaminen aloitetaan SHERPA/RoMEO-tietokannasta. Se sisältää tietoa yksittäisten lehtien ja kustantajien rinnakkaistallennuslinjauksista. Ellei etsittyä lehteä SHERPA/RoMEOsta löydy, tarkistetaan kustantajan kotisivut. Useat kustantajat ovat jo lisänneet tiedon suhtautumisestaan rinnakkaistallennukseen omille kotisivuilleen. Linjaus löytyy usein "Author's Rights" tai "Permissions and Rights" -tyyppisten otsikoiden alta. Ellei selkeää tietoa sieltäkään löydy, ottaa kirjasto yhteyttä suoraan kustantajaan ja kysyy lupaa.

Missä muodossa tiedoston pitää olla? PDF? Word?

Mielellään PDF-muodossa. Word-tiedostokin käy, ellei ole mahdollisutta/aikaa muuttaa tiedostoa PDF:ksi.

Miten rinnakkaisjulkaiseminen vaikuttaa tekijänoikeuksiini? Siirtyykö tekijänoikeus JYX-arkistolle?

Ei siirry. JYX-tallennus ei millään tavalla vaikuta kirjoittajan tekijänoikeuksiin.

Voinko tallentaa JYXiin aikaisempaa tuotantoani ajalta, jolloin en vielä ollut JY:n henkilökuntaa?

Yleensä kustantajat sallivat rinnakkaistallentamisen vain sen yliopiston avoimeen arkistoon, jossa kirjoittaja on ollut julkaisuhetkellä kirjoilla.

Miksi kaikki artikkelit eivät avaudu, vaikka JYXin pitäisi olla avoin julkaisuarkisto?

Joissakin artikkeleissa on ns. embarbgo eli julkaisuviive. Tällöin kustantaja ei anna lupaa avata artikkelia avoimeksi heti julkaisemisen jälkeen, vaan vasta jonkin ajan kuluttua artikkelin julkaisemisesta. Yleisin embargo-aika on 12 kk. Embargot vaihtelevat kustantajasta ja/tai lehdestä riippuen. 

Olen julkaissut artikkeleitani BMC:n open access -lehdissä. Pitääkö minun tallentaa ko. artikkelit vielä erikseen JYXiin?

Ei. BMC:n eli BioMed Centralin open access -lehdissä julkaistut artikkelit menevät JYXiin automaattisesti.

Olen tallentanut artikkelini oman tieteenalani avoimeen arkistoon (arXiv, RePEc). Pitääkö minun laittaa samat artikkelit toiseen kertaa myös JYXiin?

Ei välttämättä tarvitse. Pääasia on, että julkaisu on avoimena, olipa käytetty palvelu mikä tahansa. Artikkelien tallentaminen JYXiin tuo kuitenkin muita etuja, joten mielellään sen saa tehdä. Lisäksi erityisesti ArXivin osalta on muistettava, että OKM on vuoden 2016 alusta lukien hyväksynyt avoimiksi julkaisuiksi vain vertaisarvioidut versiot artikkeleista. Tämä kannattaa ottaa huomioon, jos tallentaa ArXiviin vain preprint-versioita.


Olen ostanut artikkelini avoimeksi eli maksanut kustantajalle siitä, että artikkelini on avoimesti saatavilla. Voinko laittaa ko. artikkelin lisäksi JYXiin?

Kyllä, myös open access -lehdissä julkaistut artikkelit kannattaa tallentaa yliopiston omaan arkistoon. Kirjasto tallentaa open access -artikkelit automaattisesti. Jos et kuitenkaan löydä omaa open access -artikkeliasi JYXistä, ota yhteys kirjastoon jyx@jyu.fi.


Voinko tallentaa JYXiin myös muuta digitaalista materiaalia? Vai onko se tarkoitettu vain artikkeleille?

Kaikenlainen yliopistossa tuotettu digitaalinen materiaali on tervetullutta. JYXiin voi tallentaa elektronisia kirjoja, raportteja, e-lehtiä, karttoja, postereita, kuvia, opetusmateriaalia yms. digitaalista aineistoa, jolle tarvitaan julkaisualusta ja pysyvä säilytyspaikka.

Miksi tallentaisin artikkelini käsikirjoitusversion JYXiin kun saan laittaa lopullisen version ResearchGateen tai Academia.eduun?

Itse asiassa et saa, mikäli noudatamme kustantajien antamia ehtoja. Yksikään iso kustantaja (Elsevier, Wiley, Springer, SAGE, Taylor & Francis jne) eivät salli lopullisten PDF:ien tallentamista kyseisiin palveluihin. Lukuisat tutkijat ovat kuitenkin näin tehneet, ja toistaiseksi kustantajat ovat katsoneet asiaa läpi sormien. Tilanne voi kuitenkin muuttua. JYX-tallennus on luvallista ja kustantajien kanssa sovittua toimintaa, josta ei koidu tutkijalle ikäviä seuraamuksia.