Open access

Creative Commons -lisenssit

 

Creative Commons -lisenssit ovat työkaluja, joilla teoksen tekijä tai julkaisija voi määritellä, miten avoimesti verkkoon tuotettua aineistoa voi käyttää. Creative Commons -lisenssin avulla teoksen tekijä säilyttää tekijänoikeutensa ja määrittelee tavat, millä muut saavat kopioida, levittää ja käyttää kyseistä teosta. Monet open access -lehdet lisensioivat artikkelit CC-lisensseillä.

 

CC BY Nimeä (Attribution) = Joustava lisenssimuoto. Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-SA Nimeä–JaaSamoin (Attribution–ShareAlike) = Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä, ja uudet teokset on lisensioitava samoin ehdoin.

CC BY-ND Nimeä–EiMuutoksia (Attribution–NoDerivatives) = Sallii teoksen levittämisen (myös kaupallisesti) kunhan teosta levitetään muuttumattomana ja kokonaisena ja tekijä mainitaan alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-NC Nimeä–EiKaupallinen (Attribution–NonCommercial) = Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta ei kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä.

CC BY-NC-SA Nimeä–EiKaupallinen–JaaSamoin (Attribution–NonCommercial–ShareAlike) = Sallii muiden levittää ja muokata teosta ja luoda sen pohjalta uusia teoksia, mutta ei kaupalliseen käyttöön. Teoksen tekijä on aina mainittava alkuperäisenä tekijänä, ja uudet teokset on lisensioitava samoin ehdoin.

CC BY-NC-ND Nimeä–EiKaupallinen–EiMuutoksia (Attribution–NonCommercial–NoDerivatives) = Rajoittavin CC-lisensseistä. Sallii teoksen jakamisen muille kunhan teoksen tekijä aina mainitaan. Teosta ei saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti.

 

Lisätietoa Creative Commons -lisensseistä:

http://creativecommons.fi/

https://creativecommons.org/licenses/?lang=fi