Open access

Julkaise artikkelisi avoimesti SAGEn ,Taylor & Francisin ja Elsevierin lehdissä alennetulla open access -maksulla

FinELib-konsortion solmimien kustantajasopimusten perusteella Jyväskylän yliopiston tutkijoilla on mahdollisuus julkaista artikkelinsa avoimena SAGEn, Taylor & Francisin ja Elsevierin lehdissä alennetulla kirjoittajamaksulla (APC = Article Processing Charge).

SAGE

Jyväskylän yliopiston tutkijat voivat halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena SAGEn lehdissä 200 GBP:n kirjoittajamaksulla, kun toimivat artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author). Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 1600 GBP. HUOM! Alennus koskee vain SAGEn hybridilehtiä.

On erittäin tärkeää, että artikkelin kirjoittaja huolehtii alennuksen saamisesta itse, sillä kustantaja ei vastaa asiasta jälkikäteen.

Lista alennukseen oikeutetuista SAGEn lehdistä.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena SAGEn lehdissä:

1) SAGE lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena.

2) Kirjoittaja tarkistaa yllä mainitusta lehtilistasta voiko artikkelin julkaista kyseisessä lehdessä alennetulla APC-maksulla.

3) Kirjoittaja täyttää SAGEn OA-lomakkeen ja laittaa ”Institutional Code” -kohtaan merkinnän ”FinELib 2017”.

4) Kustantaja laskuttaa tutkijalta alennetun APC-maksun 200 GBP.

Kun artikkeli on hyväksytty, kirjoittajan tulee siis itse lisätä tietoihin alennukseen oikeuttava FinELib2017 -koodi ja huolehtia, että laskutus tapahtuu alennetulla (200 GBP) APC-maksulla.

Taylor & Francis

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi julkaista halutessaan artikkelinsa avoimena 860 euron kirjoittajamaksulla. Normaalihintainen kirjoittajamaksu olisi 2150 euroa. Alennus koskee vain Taylor & Francisin hybridilehtiä.

HUOM! Tutkija on oikeutettu kirjaston maksamaan kirjoittajamaksuun JUFO 2- ja 3-tason lehdissä. Avoimen tiedon keskus (kirjasto) huolehtii artikkelin APC-maksusta, tutkijalle ei siis tule artikkelin julkaisemisesta kustannuksia.

Mikäli artikkeli JUFO1 -tason lehdessä halutaan ostaa avoimeksi alennetulla hinnalla, maksaa laitos/tutkija/hanke maksun itse. Näissä tapauksissa voi ottaa yhteyttä kirjastoon asian sopimiseksi.

Ohjeet artikkelin julkaisemisesta avoimena T&F:n lehdissä:

1) T&F lähettää artikkelin vastaavalle kirjoittajalle tiedon artikkelin hyväksymisestä ja ilmoittaa hänelle mahdollisuudesta julkaista artikkeli avoimena kirjoittajamaksua vastaan.

2) Kirjasto ottaa yhteyttä tutkijaan ja vahvistaa T&F:lle ja kirjoittajalle alennetun APC-maksun käytön artikkelin kohdalla, mikäli lehti on luokitettu JUFOssa tasoille 2 tai 3 ja tutkija itse haluaa julkaista artikkelin avoimena.

3) Avoimen tiedon keskus (kirjasto) maksaa artikkelin julkaisumaksun.

4) Kirjoittaja vahvistaa valitsemansa avoimen lisenssin T&F:n julkaisujärjestelmässä.

Elsevier

Artikkelin vastaavana kirjoittajana (corresponding author) toimiva Jyväskylän yliopiston tutkija voi halutessaan julkaista artikkelinsa avoimena 50 % alennuksella. Alennuksen piiriin kuuluu yli 1 500 hybiridlehteä ja yli 100 open access -lehteä. Lehtilistan näet täältä, lista kannattaa ladata, preview ei toimi kunnolla.

Elsevierin APC-maksut vaihtelevat lehdittäin, alennus lasketaan listahinnoista. Listahinnat löytyvät kootusti Elsevierin APC-listahinnastosta ja ovat myös näkyvissä kunkin lehden omalla sivulla. HUOM! Vastaavan kirjoittajan tulee varmistaa rahoitus alennetulle APC-maksulle.

Ohjeet vastaaville kirjoittajille:

1) Kun artikkeli, jossa olet vastaavana kirjoittajana (corresponding author), on hyväksytty, Elsevier lähettää sinulle sähköpostin, jossa on sinua pyydetään täyttämään Rights and Access Information form.

2) Jos haluat julkaista artikkelin avoimena, muista ensin varmistaa, että sinulla on rahoitus alennetulle APC-maksulle.

3) Valitse Elsevierin Rights and Access Information formilla:

• kohdassa Funding body: Make you selection - Research reported in the article: Was conducted in Finnish universities/research institutes
  • kohdassa Open Access - Publishing options: Gold open access (tämä valinta ei tule näkyviin, jos artikkeli julkaistaan täysin avoimessa eli full OA-lehdessä)
  • kohdassa Licenses: Valitse kumpaa cc-lisenssiä haluat käyttää. Molemmissa vaihtoehdoissa omat artikkelin hyödyntämisoikeutesi ovat valitsemasi lisenssiehtojen mukaiset. Vaihtoehdot ovat:
    • CC BY 4.0 (Nimeä) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Tämä lisenssi sallii muiden levittää, remiksata ja tuunata teostasi sekä luoda sen pohjalta uusia teoksia, myös kaupallisessa tarkoituksessa, kunhan sinut mainitaan alkuperäisenä tekijänä.
    • CC BY-NC-ND 4.0 (Nimeä-EiKaupallinen-EiMuutoksia) Creative Commons kuvaa lisenssiä näin: Sallii teoksesi jakamisen muille, kunhan sinut mainitaan tekijänä. Teostasi ei tällöin kuitenkaan saa muuttaa millään tavoin, eikä sitä saa hyödyntää kaupallisesti. Huomaathan, että valitessasi tämän rajoitetumman CC BY-NC-ND 4.0 lisenssin jäävät muuttamis- ja kaupallisen käytön oikeudet Elsevierille.
  • Täytä lomake loppuun. Huomaathan, että teknisitä syistä järjestelmä näyttää listahinnan APC-maksusta. Tästä hinnasta lasketaan siis 50 prosentin alennus.

4) Elsevier julkaisee artikkelin avoimena.

5) Kirjasto saa tiedon, että olet valinnut avoimen julkaisemisen artikkelisi julkaisutavaksi ja vahvistaa affiliaatiosi Elsevierille.

6) Saat laskun APC-maksusta. Tarkistathan, että laskun summa on oikein (50% lehden APC-listahinnasta).

Alennetulla APC-maksulla tapahtuvaan OA-julkaisemiseen liittyviin kysymyksiin vastaavat: informaatikko Irene Ylönen ja kirjastonhoitaja Arto Ikonen.